Sporcu Beslenmesi Hizmetimiz

İlgilenilen spor branşına, süresine, sıklığına ve spor yapan kişinin yaşına, cinsiyetine, vücut kompozisyonuna, metabolizmasına göre ihtiyaç duyduğu enerji miktarı değişmektedir.

Yapılan antrenmanlardaki verimi artırmak, performansı yükseltmek ve gereken enerji miktarını karşılayabilmek için tüm bu etmenler göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak hazırlanan sağlıklı beslenme programının oluşturulması hedeflenmektedir.

Uzman Diyetisyen

Uzman Diyetisyen Elif Nur OKATAN
ile kilo verme hakkında bilgi almak için:

Bizi arayabilir, e-mail gönderebilir veya iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

Hakkımda

Sporcu Beslenmesi ile İlgili S.S.S.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Sporun etkinliğinin artması ve daha sağlıklı bir spor için yapılan spor %30, beslenme ise %70 etkilidir. Spor yapan kişinin enerji ve sıvı ihtiyacı artar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde bu ihtiyaç göz önünde bulundurulmalıdır.

Spor Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Spor yapılırken ilk sırada glikojen depoları kullanılır. Bu yüzden bu depoların dolu olması kas kaybını önleyeceği için çok önemlidir. Glikojen depolarının dolu olması için: Spordan 3-4 saat önce mutlaka bir ana öğün tüketilmeli. Bu öğünde et gurubu, ekmek grubu ve sebze grubuna yer verilmelidir. Spordan 30-45 dk önce ise bir ara öğün yapılmalıdır. Bu öğünde meyve, yoğurt, badem, fındık gibi besinler tercih edilebilir. Spor öncesi yeterli sıvı tüketimi ısıya bağlı sıvı kaybı (dehidratasyon) sonucu oluşabilecek hastalıkların (ısı bitkinliği, sıcak çarpması) önüne geçilebilmesi için çok önemlidir. Spor öncesi yaklaşık 2-3 su bardağı (500 ml) su içilmelidir.

Spor Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Spor sonrası beslenme boşalan glikojen depolarını doldurur ve kaslardaki protein yıkımını engeller. Spor sonrası kas ağrısı yaşamamak, kas artışı ya da sıkılaşmak için spor sonrası doğru ve planlı beslenme ihmal edilmemelidir. Spor sonrası doku onarımı ve depoların yenilenmesi için besleyici özelliği olan kaliteli protein (et, yumurta, süt ve ürünleri) tüketilmelidir. Spor sonrası karbonhidrat tüketimi kas glikojen sentezini yeniden uyarır. Bu yüzden spor sonrası karbonhidrat tüketimi de gereklidir. Spor sonrası ilk 45 dakikada karbonhidrat ile proteini birlikte bulunduran bir ara öğün tüketilmelidir. Yoğurt-yulaf, üzüm-kefir, muz-süt, ayran-galeta bu öğünde tercih edilebilir. Spor sonrası ana öğün yapılabilmesi için 1-1,5 saat beklemek gerekir. Izgara et-makarna-salata, ızgara somon-fırın patates-salata, etli sebze yemeği-yoğurt-ekmek bu öğünde tercih edilebilir.
× WhatsApp