Diyet Nedir?

Diyet, günlük hayatta tüketilen besinlerin az ya da çok, doğru ya da yanlış tüketilerek sağlığın zarar görmesine engel olmak için uzmanlar tarafından hazırlanan ve kişiye özgü olan yaşam tarzı değişikliğidir.

Diyet nedir sorusunu yanıtladığımıza göre, diyet kelimesinin de anlamına bakmak gerekir. Diyet kelimesi Yunancadan gelen “diaita” kelimesinden türemiştir. Diaita kelime anlamı olarak “yaşam tarzı” anlamına gelmektedir.

Diyet ve beslenme hakkında uzman desteği almak için aşağıdaki butondan bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Uzman Diyetisyen Elif Nur DEMİRBAŞ

Diyet Ne Değildir?

Günümüzde çoğu insan tarafından sanılanın aksine diyet; aç kalmak, tatsız, tuzsuz, yağsız beslenmek, sadece ağırlık kaybı yaşamak ya da sadece kronik ya da akut hastalığa sahip olan bireyler için yapılan bir eylem değildir. Bu, sağlıklı beslenerek ve sağlığı bozmayacak şekilde yapılır. Yanlış ve sağlıksız tarzda beslenmek, kısa süreli aç kalmak demek değildir.

Diyet Niçin Yapılır?

Diyet niçin yapılır sorusuna cevap verebilmek için bunun sağlıklı beslenme demek olduğunu bilmeniz gerekir. Amaç, öncelikle sağlıklı beslenme daha sonra ideal kiloya ulaşarak fazla kilonun neden olduğu sağlık sorunlarından (metabolik-hormonal komplikasyonlar, kardiyovasküler sistem hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, polikistik over sendromu, deri enfeksiyonları, immün sistem bozuklukları, kanser hastalıkları, psiko-sosyal komplikasyonlar, gebelik sorunları, adet düzensizlikleri…vb.) uzaklaşmak ve sağlığı korumak olmalıdır.

Diyet Listesi Nedir?

Diyet listesi kişiye özel olarak hazırlanan sağlıklı beslenmenin amaçlandığı bir listedir. Diyet listesi hazırlanırken cinsiyet, yaş, boy, kilo ve beden kitle indeksi (BKİ) temel alınarak ideal kilo hesaplanır ve ihtiyaç olan kalori doğrultusunda oluşturulur.  Beden kitle indeksi (BKİ) zayıf, normal, fazla kilolu ya da obez olma durumunu gösteren bir ölçüdür. Vücut ağırlığının kg olarak, boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanır. Bu hesaba göre BKi;  <20 kg/m² olması zayıf,  20-25 kg/m² olması normal, 25-30 kg/m² olması fazla kilolu, >30 kg/m² olması obez olarak kabul edilir. İdeal BKİ oranı yaşa göre değişiklik gösterir.

Diyet listesi hazırlanırken kişinin öyküsü alınmalıdır. Bunun için gerekli sorular (isim-soyisim, yaş, boy, kilo, tanısı konulmuş hastalıkları (varsa hangileri), uyku düzeni, sevdiği-sevmediği yiyecekler, çalışma durumu, çalışıyorsa iş yerine yemek götürüp götüremeyeceği, kabızlık ya da ishal probleminin olmadığı, sigara ya da alkol tüketip tüketmediği, günlük öğün sayısı, günlük tüketilen su miktarı, diğer içecekleri tüketim sıklığı ve miktarı, besin alerjisi varlığı, hedeflenen kilo…vb) sorulduktan sonra diyet listesi kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Diyet Listesi

Diyet yaparken unutulmaması gereken en önemli konu, diyetin tıpkı parmak izi gibi kişiye özel olduğudur. Bir başkasına yeterli ve dengeli gelen liste vücudunuzun ihtiyaçlarına göre yeterli ve dengeli gelmeyebileceği için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden mahrum kalmasına ve kas kayıplarına hatta hastalıklara yol açabilir.

Siz de Kırşehir Diyetisyen arayışındaysanız ve size en uygun diyet listenizi alıp ideal kilonuza ulaşmayı hedefliyorsanız randevunuzu hemen oluşturabilirsiniz. 🙂

Yüz Yüze Diyet Nedir? – Nasıl Yapılır?

Yüz yüze diyet, bulundu bölgede diyet hizmeti bulunan ve diyetisyene gitmek için yeterli vakte sahip olan kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir.

Yüzyüze diyette kişi, beslenme diyet kliniğine gider ve ilk olarak bir ön görüşme yapılır. Bu ön görüşmenin temel amacı beslenme uzmanı ve danışanın birbirini tanımasıdır. Ardından beslenme uzmanı danışandan yaş, boy, kilo, kronik hastalıklar (varsa), uyku düzeni… vb. detayları içeren bir form doldurmasını ve gerekli ise kan tahlili yaptırmasını ister. Bu veriler doğrultusunda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, yağ , kas, su oranı profesyonel vücut analiz cihazı kullanılarak hesaplanır ve kişi için yeterli ve dengeli beslenmenin yer aldığı bir diyet listesi oluşturarak danışana iletilir. Danışan haftada bir kliniğe gelir ve vücut analiz cihazında gerekli ölçümler yapılır. Haftada bir yapılan kilo takibinden sonra diyet listesi güncellenir.

Online Diyet Nedir? – Nasıl Yapılır?

Online diyet, aileden ve iş hayatından kendine vakit ayıramayan ya da bulunduğu bölgede bu hizmeti alamayan kişiler için tasarlanmış bir beslenme programı hizmetidir. Bu hizmette kişi beslenme uzmanıyla (diyetisyen) her zaman iletişimde kalacağı için sorularına da yanıt bulabilir.

Online diyette kişi beslenme uzmanı ile ilk olarak bir ön görüşme yapar. Bu ön görüşmenin temel amacı beslenme uzmanı ve danışanın birbirini tanımasıdır. Ardından beslenme uzmanı danışandan yaş, boy, kilo, kronik hastalıklar (varsa), uyku düzeni… vb. detayları içeren bir form doldurmasını ve gerekli ise kan tahlili yaptırmasını ister. Bu veriler doğrultusunda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi hesaplar. Ardından yeterli ve dengeli beslenmenin yer aldığı bir diyet listesi oluşturarak danışana iletilir. Danışan haftada bir evinden tartılır ve böylece kilo takibi yapılarak diyet listesi güncellenir.

Diyet Uzmanı Besi Bilimci Nedir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı, üniversitelerin 4 yıllık “Beslenme ve Diyetetik Lisans” programından başarılı bir şeklide mezun olup, diplomasını alan kişiye denir.

Diyet Nasıl Yapılır?

Diyet, uzman tarafından hazırlanan liste eşliğinde, listelere uyum sağlayarak yapılır. Diyet listesi hazırlanırken uzmanlar tarafından temel alınan listenin yeterli ve dengeli olmasıdır. Bu yüzden kişi listede yazanların ne daha fazlasını ne de daha azını tüketmemelidir. Diyet yapılırken en önemli etmen diyetin içeriğinin sağlıklı besinlerden oluşmasıdır.

Diyet Nasıl Yapılır

Sürdürülebilir Diyet Nedir?

Diyetteki önemli faktörlerden biri de sürdürülebilir olmasıdır. Bir diyetin sürdürülebilir olması için gereken en önemli etmen kişiye özgü hazırlanmasıdır. Sürdürülebilir diyet, diyet yeterli ve dengeli beslenmeyi içermeli, sağlıklı beslenmeyi ilke edinerek bunu yaşam tarzı değişikliği haline getirmektir.

Bu yüzden kısa süreli şok diyetlerden ya da yaşam tarzımıza uymayacak diyetlerden uzak durmak gerekir.

Hangi Durumlarda Diyet Yapılır?

Diyet, diğer bir ifade ile sağlıklı beslenme hayatımız boyunca yapmamız gereken bir durumdur. Bireylerin içinde bulundukları duruma göre ise içerikleri farklılık gösterebilir.  İçinde bulunulan duruma göre yapılabilecek diyetler:

olarak sıralanabilir.

Siz de en uygun beslenme programıyla ideal kilonuza sağlıklı bir şekilde ulaşmak için bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Diyet Yapamıyorum Diyenlere Tavsiyeler

Her pazartesi diyete başlayıp devamını getiremeyenlerdenseniz bu tavsiyelere bir göz atın derim. 🙂

  • Diyeti yapılması ve bırakılması gereken bir süreç olarak görmeyin. Kendinizi öncelikle mental olarak buna hazırlayıp başlayın.
  • Diyet aç kalmak ya da tatsız, tuzsuz beslenmek demek değil, sağlıklı beslenmek demektir. Diyeti bu şekilde algılayıp bu süreci kendiniz için zorlaştırmayın.
  • Diyet yapmanıza engel bir probleminizin olup olmadığından emin olmak için öncesinde mutlaka bir sağlık taramasından geçin.
  • Diyete konsantre bir şekilde başlamak ve iradenizi kaybetmemek için kendinize bir hedef kilo belirleyin. Hedef belirlerken gerçek dışı hedefler olmamasına özen gösterin. Gerçek dışı hedefler sizi strese sokabilir ve iradenizi kaybetmenize neden olabilir.
  • Diyet sürecinde motivasyonunuzu yüksek tutun. Kilo kaybı her zaman aynı şekilde olmayabilir. Bu normal bir durumdur.
  • Diyet yaparken egzersizi de ihmal etmeyin. Yapılan küçük egzersizler dahi diyet sürecinde kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.
  • Diyet yaparken öğün atlamayın. Öğün atlamak ya da az sayıda öğün yapmak metabolizma hızınızı düşürecek ve kilo verme hızını düşürecektir.
  • Yeterli su tüketimini ihmal etmeyin. Metabolizmanızın düzenli çalışmasını etkileyen bir diğer etmen ise sudur. Her 35 kg için 1 lt su tüketilmelidir.
  • Şekerli, işlenmiş ve hazır paket gıdalardan uzak durun. Bu tarz gıdalar kısa süre sonra acıkmanıza ve fazla kalori almanıza neden olacaktır.
  • Beslenmenizin yeterli ve dengeli olması için tek tip beslenmeden uzak durun. Bunun yerine her besin öğesinden besinleri tüketmeye özen gösterin.
  • Diyet sürecinde yapılan en büyük hatarlardan biri de sürekli tartılmaktır. Sürekli tartılmak sizde tartı stresi yaratacak ve motivasyonunuzu kaybetmenize neden olacaktır.
  • Öğün saatleri arasında uzun süre olması kan şekerinizin düşmesine ve normalden daha fazla yemenize neden olacaktır. Öğün saatlerinin arasında 2-3 saat olmasına dikkat edin.
  • Diyet yaparken ara öğün yapmaya özen gösterin. Bu sayede kan şekerini belirli bir seviyede tutabilirsiniz.
  • Uyumadan 2-3 saat önce kalori içeriğine sahip olan tüm katı ve sıvı gıdaları tüketmeyi bırakın.
  • Diyet yaparken diyetin kişiye özel olduğunu unutmayın ve başkasına ait diyet listesini uygulamayın. Diyet yaparken mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alın.

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Geçmişten günümüze değişen yaşam tarzı, farklı hastalıklar ve içinde bulunduğumuz durumlar nedeniyle farklı diyet modifikasyonları ortaya çıkmıştır. Bunlar:

  • Alkali Diyet
  • İsveç Diyeti
  • GAPS Diyeti
  • Detoks Diyeti
  • Candida Diyeti
  • Ketojenik Diyet
  • Dukan Diyeti
  • IF Diyeti
  • DASH Diyeti
  • Akdeniz Diyeti
  • Atkins Diyeti
  • Paleo Diyeti

şeklinde sıralayabiliriz.

Diyet nedir ne değildir ve daha birçok sorunun yanıtını vermeye çalıştım. 🙂 Umarım yazımızdan keyif almışsınızdır. Diğer yazılarımı da okumak için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

× WhatsApp